torek, 13. marec 2012

IZLET NA CELJSKI GRAD

Planinsko društvo Fram prireja v soboto, 17. marca 2012, cici izlet na 407 m visok CELJSKI GRAD

Vabimo vas na izlet na Celjski grad z vlakom, ki je namenjen predvsem otrokom iz vrtca in iz prve triade OŠ. Iz železniške postaje Celje se bomo po Pelikanovi poti odpravili do gradu. Na gradu bo čas za malico, sledi pa voden ogled po gradu za otroke, ki bo trajal okoli 30 minut. Seveda se ogledu lahko pridružijo tudi starši. Če bo vreme lepo, bomo imeli delavnico za otroke (izdelovanje lutk iz preprostih materialov ali kaj podobnega). Delavnico lahko na gradu izvedejo le zunaj, zato je odvisna od vremena. Odhod iz gradu je predviden ob 15:30 uri. V kolikor delavnic ne bo, se vrnemo nazaj prej.
Povratno karto na železniški postaji kupi vsaka družina sama (otroci do 6 let v spremstvu staršev: 0€, otroci do 12 let: 2,40€, odrasli: 4,80€). Za povratno x2, v soboto pa še 30% popust. Na postajo pridite prej, daboste imeli dovolj časa za nakup karte. Iz izkušenj iz prejšnjih izletov je dobro, da imate s seboj drobiž.


Celjski Stari grad je najpomembnejša zgodovinska točka mesta Celje. Leži na Grajskem hribu (407 m),od koder je lep razgled na Celje in okolico. Stari grad je bil največja utrdba na Slovenskem. Prebivalci so ga zapustili leta 1400, ko so se preselili v Knežnji dvorec v mestu, dokončno pa je bil grad zapuščen v 18.stoletju. Del gradu je še vedno v ruševinah, čeprav so ga že nekaj obnovili. Na gradu so poleti velikokrat
kakšne prireditve. Ogledamo si lahko galerijo z ostanki predmetov celjskih knezov. V oktobru pa je skoraj vedno prireditev Noč čarovnic, ki resnično popestri to noč.
Celjski grad je znan tudi po tragičnih zgodbah. Ena izmed njih je o Veroniki in Frideriku. Friderikov oče je bil Herman 2. celjski in je nasprotoval Friderikovi zvezi z Veroniko. Friderika je zaprl v stolp na Starem gradu, Veroniko pa obtožil čarovništva, vendar so jo oprostili. Po sodbi so jo Hermanovi privrženci utopili v kadi za napajanje živine.

PREVOZ: z vlakom

ZBIRALIŠČE: v soboto ob 10:00 na železniški postaji v Račah (odhod vlaka ob 10:28)

CENA: 6,72 €(odrasli) in 4,80 € (otroci od 6 do 12 let); skupinska 3 € (po predhodni prijavi mentorju)

0€ vstopnina na grad otroci do 6 let
1€ vstopnina na grad otroci od 6 do 15 let
2€ vstopnina na grad odrasli
4€ (po otroku) za voden ogled in delavnice

POVRATEK: z vlakom iz Celja ob 16:25 uri (ali 15:25 ali 17:25)
HOJA: okoli 45 minut otroške hoje
HRANA: iz nahrbtnika
OPREMA: anorak, rezervna oblačila
VODNIKA: Boštjan Ivančič, (031) 636-311, Matjaž Hartman, (031) 525-863

PRIJAVE: pri mentorici v vrtcu ali pri vodnikih
Izlet bodo vodili izkušeni vodniki PZS in ste se vsi udeleženci dolžni ravnati po njihovih navodilih! V primeru slabega vremena izleta ne bo! Morebitna odpoved izleta bo objavljena na spletni strani www.planinskodrustvofram.si
Pridite, skupaj bomo preživeli prijeten dan !

Ni komentarjev:

Objavite komentar