sreda, 26. maj 2010

BALET

Veronika Selinšek je učenka 9.a razreda, ki pleše balet že 9 let. Povedala nam je nekaj o tem kako potekajo treningi, produkcije, kako morajo biti oblečene ...


Balet


Balet plešem že 9 let. Letos končujem nižjo baletno šolo, kateri sem posvetila veliko časa. Ker mi ples in z njim balet pomeni veliko, bom s tem verjetno tudi nadaljevala.

Oprema:

V času treninga smo oblečene v dres in v bele nogavice. Potrebujemo tudi navadne baletne copate in špice. Lasje morajo biti speti v figo, da ne silijo v oči.

Kadar pa nastopamo na odru v SNG so naše obleke v skladu z produkcijo. Enako je s frizuro.

Treningi:

Naši treningi potekajo 5x na teden po 90 minut. V času produkcije tudi 6x na teden po 120 minut.

Najprej se ogrejemo, da ne pride do poškodb. Nato, preidemo na drog. Po 40 minutah napornih vaj, obujemo špice, ali pa se pripravimo na skoke. Poleg treninga obiskujemo tudi nauk o glasbi, ter stilne plese, ki so jih plesali v preteklosti.

Iz baleta, nauka o glasbi in stilnih plesov moramo na koncu leta opraviti tudi zahtevne izpite.
Produkcije:

Produkcije se udeležimo 1x na leto. Nanjo, se pripravljamo več mesecev. Vaje za produkcijo so posebej naporne, saj se mora vse skladati. Nihče ne sme zamujati ali prehitevati, saj se to vse opazi. Produkcijo po navadi, vedno vodi koreograf iz tujine (Rusije, Anglije...). Velikokrat smo izmučene, da še komaj hodimo. Predvsem nas bolijo noge in mišice. A se kljub temu, baletu ne bomo odpovedale.

Veronika Selinšek

Ni komentarjev:

Objavite komentar